Mandatorní výdaje a důchodová reforma v České republice - Hes, Erik; Durdisová, Jaroslava, 1945-; Szabová, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Práce je věnována analýze mandatorních výdajů v České republice, jejich vývoji, struktuře a kvantifikaci. Během posledních patnácti let se tyto obligatorní výdaje státu více než ztrojnásobily a působí značné fiskální potíže. Příčinou je obrovský nárůst výdajů zejména v sociální oblasti ve vztahu k vývoji zadluženosti země. Hlavní pozornost je zaměřena na sociální transfery obyvatelům, zejména pak na dávky důchodového pojištění. Další část práce podává charakteristiku současného důchodového systému a hlavních příčin vedoucích k důchodové reformě. Obsahuje rovněž porovnání dvou základních způsobů financování důchodů, tedy průběžného a fondového pilíře. Závěrečná část práce je věnována vlastnímu hodnocení vládního návrhu důchodové reformy a jeho problémům, které ho provázejí. Analýze je podroben kapitálový systém a to z pohledu výnosnosti a poplatků u soukromých penzijních fondů.
Vedoucí práce: Jaroslava Durdisová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses