Pracovní hodnotové preference studentů - Petrmichlová, Lucie (2010)
Tato práce se zabývá hodnotovými preferencemi studentů týkající se jejich práce a budoucího pracovního uplatnění. Věnuje se problematice lidských hodnot se zaměřením na hodnoty pracovní, dále pak motivaci a sebehodnocení. V neposlední řadě finanční krizi a jejím dopadům na ČR. Vedle teoretických východisek přináší tato práce i výsledky empirického výzkumu, který jsem provedla mezi studenty Vysoké školy ekonomické. Výzkum byl zaměřený na pracovní hodnoty studentů a na jejich osobnostní charakteristiky, které formování pracovních hodnot ovlivňují. Patří mezi ně úroveň výkonové motivace studentů a jejich sebehodnocení. Výzkum zároveň zahrnoval část věnovanou finanční krizi, konkrétně tomu, jak studenti vnímají její dopady, a zda je považují za hrozbu, která by mohla ohrozit jejich úspěšné zapojení do pracovního procesu a následný kariérní růst.