Rozhodování a působnost orgánů kraje se zaměřením na kraj Vysočina - Marešová, Dita (2011)
Diplomová práce popisuje postavení vyšších územních samosprávných celků v České republice. Zaměřuje se zejména na rozhodovací orgány krajů v přenesené a samostatné působnosti. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy používané v práci. Je přiblížena problematika rozhodování ve veřejné správě a vývoj územních samospráv v evropském kontextu. V analytické části jsou charakterizovány jednotlivé orgány kraje. Ty jsou zhodnoceny z pohledu své působnosti a rozhodovacích pravomocí. Dále jsou identifikována rizika, která mohou vyplynout ze současné právní úpravy. Systém orgánů je představen na konkrétním příkladu kraje Vysočina v aktuálním volebním období 2008 -2012.