Základní zásady činnosti orgánů veřejné správy - Ludva, David (2011)
Tématem bakalářské práce je obecně charakterizovat a vymezit základní zásady činnosti orgánů veřejné správy. Tuto problematiku základních zásad a uplatnění ukázat pomocí rozsudků Nejvyššího správního soudu v praxi. Je zde popsána vybraná část z nového správního řádu, zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, která obsahuje základní zásady činnosti správních orgánů. Základní zásady jsou obsaženy v ustanoveních §§ 2 až 6 správního řádu. Nový správní řád lze charakterizovat jako obecný kodex činnosti veřejné správy. Některé zásady vycházejí přímo z ústavní úpravy postavení veřejné správy a jejich vztahů k občanům. Cílem práce je rozebrat jednotlivé zásady a podrobněji je popsat pro jejich snadnější pochopení. Dalším cílem je ukázat a vysvětlit některé základní zásady v praxi a poukázat na to, jak se uplatňují. Pro vypracování bakalářské práce jsem čerpal z odborné literatury a platných právních předpisů. Dále jsem využil rozsudky Nejvyššího správního soudu. Seznam použitých pramenů je uveden v závěru práce.