Česká podpora přímého investování v oblasti zpracovatelského průmyslu - Kopecký, Jan; Kalínská, Emilie, 1943-2012; Petříček, Václav, 1944-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Práce analyzuje úlohu průmyslu v moderních vyspělých ekonomikách a celkový přístup České republiky k tomuto aspektu. První kapitola se zabývá obecnými podmínkami českého sociálního a ekonomického prostředí zahrnující relaci mezi náklady na pracovní sílu a produktivitou práce, pružnost pracovního trhu, ekonomické aspekty jazyka a geografických podmínek, institucionální aspekty. Druhá kapitola se zabývá významem průmyslového sektoru v rozvinutých státech na podkladě diskuze o interpretaci statistických dat, růstu produktivity a toků přímých zahraničních investic. Je zde zároveň diskutován problém definice high-tech, medium-tech a low-tech odvětví. Třetí kapitola se věnuje příčinám vzniku fenoménu duality hospodářství. Tyto příčiny jsou použity jako zdůvodnění nutnosti spojení výrobního procesu s kvalifikovaným manuálním pracovníkem. Ve čtvrté kapitole jsou analyzovány kvalitativní aspekty kvalifikovaného manuálního pracovníka v podmínkách kapitálově náročných procesů, tj. seřizovač/údržbář a programovatelná automatizace. Pátá kapitola vysvětluje můj metodologický pohled, nezbytnost technických znalostí v rámci ekonomické analýzy. Šestá kapitola obsahuje analýzu českého středního školství, je zde akcentováno učňovské školství. Sedmá kapitola analyzuje některé aspekty systému podpory přílivu přímých investic do České republiky.
Vedoucí práce: Emílie Kalínská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses