Socioekonomická analýza vybraného území - Pospíšilová, Lucie (2011)
Bakalářská práce se zabývá socioekonomickou analýzou města Humpolec, je dělena do čtyř hlavních kapitol. V první kapitole je čtenář seznámen se základními pojmy týkajících se regionální politiky a rozvoje, v návaznosti je provedena samotná socioekonomická analýza města, která shrnuje informace z oblasti obyvatelstva, sociální infrastruktury a ekonomické aktivity. V socioekonomické analýze byl při zpracování a formulování informací získávaných primárně z Českého statistického úřadu a internetových stránek města používán dynamický a komparativní přístup. V další části práce je použita metoda sémantického diferenciálu znázorňující dva subjektivní pohledy na řešenou problematiku. Získaná fakta jsou doplněna o informace z rozhovoru se zastupitelkou města a slouží jako podklad klasické SWOT analýze, jejíž tvorba je hlavním cílem celé práce. Na závěr autor volí výslednou strategii, vycházející ze SWOT analýzy, zároveň přidává osobní hodnocení a celkové shrnutí aktuální situace s výhledem do budoucna pro vybranou oblast.