Vliv procesu migrace na vývoj platební bilance ČR - Kramešová, Kateřina (2011)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou migrace pracovních sil a jejími dopady na platební bilanci ČR. První kapitola práce poskytuje teoretický základ platební bilance, její členění a princip zapisování mezinárodních transakcí. V následující kapitole je pozornost věnována migraci ve světovém kontextu, migračním tokům, současným trendům a problémům. Poslední dvě kapitoly informují o situaci migrantů v rámci ČR a o jejich vlivu na vývoj ekonomiky, se zaměřením na vývoj výnosové bilance a běžných převodů běžného účtu platební bilance. Hlavním cílem této práce je posoudit míru vlivu procesu migrace na vývoj platební bilance ČR.