Hurstův exponent a náhodnost v časových řadách - Zeman, Martin (2010)
Cílem této práce je ověřit, zda odhad Hurstova exponentu prostřednictvím R/S analýzy dokáže rozpoznat některé procesy obsahující deterministickou složku jako nenáhodné a vyhodnotit časové řady výnosů tří vybraných akciových titulů obchodovaných na BCPP. K tomuto účelu byly určeny kritické hodnoty a kritický obor pro testování náhodnosti prostřednictvím Hurstova exponentu. Úkolem této práce je také popis odhadu Hurstova exponentu pomocí R/S analýzy a nastínění potíží, které při tomto odhadu vznikají, jestliže je Hurstův exponent užit jako ukazatel náhodnosti. V rámci R/S analýzy byla navržena podobná metoda, která se u několika simulovaných procesů ukázala být v rozpoznání nenáhodnosti úspěšná.