Hurstův exponent a náhodnost v časových řadách - Zeman, Martin; Trešl, Jiří, 1947-2011; Hušek, Roman, 1936-2022; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Cílem této práce je ověřit, zda odhad Hurstova exponentu prostřednictvím R/S analýzy dokáže rozpoznat některé procesy obsahující deterministickou složku jako nenáhodné a vyhodnotit časové řady výnosů tří vybraných akciových titulů obchodovaných na BCPP. K tomuto účelu byly určeny kritické hodnoty a kritický obor pro testování náhodnosti prostřednictvím Hurstova exponentu. Úkolem této práce je také popis odhadu Hurstova exponentu pomocí R/S analýzy a nastínění potíží, které při tomto odhadu vznikají, jestliže je Hurstův exponent užit jako ukazatel náhodnosti. V rámci R/S analýzy byla navržena podobná metoda, která se u několika simulovaných procesů ukázala být v rozpoznání nenáhodnosti úspěšná.
Vedoucí práce: Jiří Trešl
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses