Politika soudržnosti EU a její vliv na Pardubický kraj - Čeřenská, Lucie; Plchová, Božena, 1936-; Nigrinová, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Cílem mé diplomové práce Politika soudržnosti EU a její vliv na Pardubický kraj je zjistit, zda se subjekty z Pardubického kraje naučily čerpat prostředky z fondů EU a využívat je ve svůj prospěch na realizaci projektů, které by jinak nejspíš jen ze svých prostředků nemohly uskutečnit. Nejprve se zabývám vývojem této politiky od doby, kdy po druhé světové válce začala spolupráce šesti evropských zemí, která se osvědčila a dále rozvíjela a prohlubovala, až do současného programovacího období 2007 - 2013. Ve druhé kapitole se zaměřuji na Českou republiku, která se poprvé účastnila čerpání prostředků z fondu pro předvstupní pomoc ještě za existence Československa, a následovalo čerpání z dalších předvstupních fondů EU. Od 1. května 2004 se Česká republika stala plnohodnotným členem EU a plně se zapojila do politiky hospodářské a sociální soudržnosti, to s sebou přineslo i nárůst finančních prostředků, které může Česká republika čerpat. Zajímaly mě operační programy, které v ČR probíhaly a probíhají a rozdělení finančních prostředků určených pro Českou republiku. Třetí kapitola se už zabývá Pardubickým krajem, jeho charakteristikou, zaměřuji se na operační programy, které jsou pro tento kraj významné, zajímají mě největší žadatelé a projekty, které jsou realizované. Závěrem mohu říct, že se subjekty z Pardubického kraje naučily využívat prostředků z fondů EU na svůj rozvoj a uskutečňování projektů. Existuje tu určitý prostor na zlepšení čerpání v určitých oblastech v rámci některých operačních programů, jako příklad můžu uvést zlepšení čerpání z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Mezi nejvýznamnější žadatele o podpory z fondů EU patří v Pardubickém kraji sám Pardubický kraj, město Pardubice, Úřad práce v Pardubicích, Univerzita Pardubice, města Ústí na
Vedoucí práce: Božena Plchová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses