Mezníky vývoje WTO - Lukavská, Darina; Štěrbová, Ludmila, 1957-; Zamykalová, Miroslava, 1949-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Cílem diplomové práce je popsat a analyzovat významné okamžiky ve vývoji WTO se zaměřením na klíčové ministerské konference, zhodnotit výsledky a dopady těchto ministerských konferencí, popsat nově nastolená pravidla mezinárodního obchodu, změny poměrů vyjednávacích sil a vlivů jednotlivých členů nově vzniklých neformálních uskupení v rámci této organizace. Diplomová práce je rozčleněna do čtyř kapitol neboli mezníků, které měly pro WTO zásadní význam. První kapitola nese název Uruguayské kolo. V této kapitole se zaměřuji na hlavní iniciátory a aktéry celého kola jednání, na průběh, výsledky a dopady těchto jednání. Druhá kapitola je věnována třetí ministerské konferenci v Seattlu. V této kapitole hledám příčiny rozpadu jednání a neshod mezi členy a jejich následný dopad na budoucí ministerské konference. Třetí kapitolou diplomové práce je čtvrtá ministerská konference v Doha v Kataru. I v této kapitole se věnuji klíčovým aktérům a neformálním uskupením, jejich zájmům a postojům. Zaměřuji se především na témata jako přístup na trhy se zemědělskými a nezemědělskými výrobky a rozvojová témata. Čtvrtá, poslední kapitola, je věnována "Červencovému balíčku 2008", kde se zaměřuji na průběh jednání, obsah balíčku a příčiny nezdaru jednání a tedy i neukončení kola jednání z Doha.
Vedoucí práce: Ludmila Štěrbová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses