Hodnocení vybraných států EU - Machková, Radka (2011)
Cílem této diplomové práce je ohodnocení patnácti vybraných států Evropské unie (EU) pomocí metod vícekriteriálního hodnocení variant. Téma je zpracováno z pohledu studenta či čerstvého absolventa Vysoké školy ekonomické v Praze, který si volí vhodný stát pro získání praxe v zahraničí. Preference studentů jsou zachyceny v dotazníku a jsou zagregovány pomocí metody přímého odhadu vah -- konkrétně se jedná o porovnání významu kritérií pomocí jejich preferenčního pořadí. V práci jsou popsány a použity metody ORESTE, WSA, TOPSIS, PROMETHEE II a MAPPAC, které jsou dále aplikovány na data pomocí doplňku k Microsoft Excel -- Sanna. Jelikož dotazník obsahuje také otázku na konkrétní subjektivní pořadí států dle jednotlivých studentů, je možné v závěru práce porovnat oba žebříčky (subjektivní a vypočtený) a zjistit, zda jsou srovnatelné a zda je rozhodování studentů konzistentní.