Hodnocení vybraných států EU - Machková, Radka; Kalčevová, Jana; Kuncová, Martina, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Cílem této diplomové práce je ohodnocení patnácti vybraných států Evropské unie (EU) pomocí metod vícekriteriálního hodnocení variant. Téma je zpracováno z pohledu studenta či čerstvého absolventa Vysoké školy ekonomické v Praze, který si volí vhodný stát pro získání praxe v zahraničí. Preference studentů jsou zachyceny v dotazníku a jsou zagregovány pomocí metody přímého odhadu vah -- konkrétně se jedná o porovnání významu kritérií pomocí jejich preferenčního pořadí. V práci jsou popsány a použity metody ORESTE, WSA, TOPSIS, PROMETHEE II a MAPPAC, které jsou dále aplikovány na data pomocí doplňku k Microsoft Excel -- Sanna. Jelikož dotazník obsahuje také otázku na konkrétní subjektivní pořadí států dle jednotlivých studentů, je možné v závěru práce porovnat oba žebříčky (subjektivní a vypočtený) a zjistit, zda jsou srovnatelné a zda je rozhodování studentů konzistentní.
Vedoucí práce: Jana Kalčevová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses