Efektivnost harm reduction v drogové politice s hlavním zaměřením na programy výměny jehel a výdejní automaty - Kalinovská, Romana (2010)
Diplomová práce se zabývá přístupem harm reduction v oblasti drogové problematiky (snižování škod, dále jen HR) a jeho efektivností ve světě a především v ČR. Práce vysvětlí, co se skrývá pod termínem HR v oblasti drogových závislostí, za jakým účelem vznikl, z čeho se skládá, a jak na něj nahlížejí různé země, ve svých studiích, a ekonomická teorie. Hlavní pozornost je věnována programům výměny jehel v kontaktních centrech a terénních programech a jejich doplňkovým službám - výdejním automatům a sběrným kontejnerům. Dále je práce zaměřena na obecné pohledy na analýzu efektivnosti, tedy na CEA, CBA, CMA a CUA. Navazující část se koncentruje na situaci HR v České republice a to hlavně na programy výměny jehel a výdejní automaty vedené Progressive o.s. Díky provedenému dotazníku a dalším údajů od Progressive o.s. je v práci vyhotovena použitím vhodné metody analýza efektivnosti poskytovaných služeb. Na závěr jsou sumarizovány výsledky, zhodnocena efektivita služeb a navrhnuta možná doporučení pro ČR v oblasti HR.