Efektivnost harm reduction v drogové politice s hlavním zaměřením na programy výměny jehel a výdejní automaty - Kalinovská, Romana; Běláčková, Vendula, 1982-; Štěpánková, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Diplomová práce se zabývá přístupem harm reduction v oblasti drogové problematiky (snižování škod, dále jen HR) a jeho efektivností ve světě a především v ČR. Práce vysvětlí, co se skrývá pod termínem HR v oblasti drogových závislostí, za jakým účelem vznikl, z čeho se skládá, a jak na něj nahlížejí různé země, ve svých studiích, a ekonomická teorie. Hlavní pozornost je věnována programům výměny jehel v kontaktních centrech a terénních programech a jejich doplňkovým službám - výdejním automatům a sběrným kontejnerům. Dále je práce zaměřena na obecné pohledy na analýzu efektivnosti, tedy na CEA, CBA, CMA a CUA. Navazující část se koncentruje na situaci HR v České republice a to hlavně na programy výměny jehel a výdejní automaty vedené Progressive o.s. Díky provedenému dotazníku a dalším údajů od Progressive o.s. je v práci vyhotovena použitím vhodné metody analýza efektivnosti poskytovaných služeb. Na závěr jsou sumarizovány výsledky, zhodnocena efektivita služeb a navrhnuta možná doporučení pro ČR v oblasti HR.
Vedoucí práce: Vendula Běláčková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses