Inovace v EU a možnosti využití jejich podpory v ČR - Čermáková, Barbora (2010)
Tato diplomová práce se zabývá tématem inovací v Evropské unii a nástroji jejich podpory. Jejím cílem je zhodnotit, jakých výsledků bylo v EU na poli inovací po deseti letech jejich soustředěné podpory dosaženo, a identifikovat případné problémy, které brání dosažení cílů, jež si EU v oblasti výzkumu, vývoje a inovací stanovila. Po krátkém teoretickém úvodu, kde je vymezen pojem inovace a další související pojmy, je problematika inovací dána do kontextu Lisabonské strategie a strategie Evropa 2020 - klíčových evropských strategických dokumentů v oblasti inovací. Druhá část práce se věnuje nadnárodní podpoře inovací, konkrétně finančním nástrojům, kterými lze oblast VaVaI podporovat ze zdrojů EU v České republice. Závěrečná část se pak zabývá analýzou postavení Unie na poli inovací a identifikací problematických oblastí.