Finanční krize 2008 až 2010, příčiny, dopady a přijatá opatření v EU a USA - Macečková, Sylvie (2011)
Diplomová práce analyzuje příčiny a dopady poslední finanční krize, která vznikla v USA v roce 2007. Zabývá se teoretickým pohledem a vymezením pojmu finanční krize. Významná část práce je věnována analýze hlavních příčin, které jsou se vznikem poslední finanční krize spojeny. Zde nacházíme důležitý význam ve fungování a struktuře finančního systému, ve kterém spatřujeme řadu dlouhodobě nezdravých faktorů, které z velké části přispěly ke vzniku krize. Práce se rovněž zabývá rozborem dopadů finanční krize na reálnou ekonomiku. Analyzuje vliv krize na vývoj hlavních makroekonomických ukazatelů v USA a Evropě. Nalezneme zde rovněž analýzu opatření, která byla přijata v USA a EU s cílem stabilizace finančního sektoru. Objevíme negativní vliv této státní pomoci na státní zadlužení a schodky vládních rozpočtů.