Spokojenost klientely s poskytovanými službami ve vybraném hotelu - Novotná, Markéta; Indrová, Jarmila; Bakos, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Cílem bakalářské práce bylo zjistit spokojenost hostů se službami, které jim hotel poskytuje pomocí dotazníkového šetření. Následně navrhnout opatření a doporučení, která by měla vést k jejich zlepšení a ke zvýšení spokojenosti hostů. Teoretická část se zabývá charakteristikou hotelnictví, hotelových služeb, využitím marketingu v hotelnictví, segmentací trhu cestovního ruchu a neposlední řadě spokojeností zákazníka. Praktická část popisuje hotelový řetězec, konkrétní hotel v Praze, jeho SWOT analýzu a dále následuje vyhodnocení výzkumu, shrnutí a návrhy a opatření.
Vedoucí práce: Jarmila Indrová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: cestovní ruch a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses