Analýza stavu připravenosti ČR na přijetí jednotné evropské měny - Baštová, Lucie; Čajka, Radek, 1983-; Bolotov, Ilya; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Bakalářské práce "Analýza stavu připravenosti ČR na přijetí jednotné evropské měny" se věnuje problematice přistoupení ČR do eurozóny. V první kapitole je čtenář obeznámen se závazkem ČR přijmout jednotnou evropskou měnu, který je právně zakotven v Maastrichtské smlouvě. Další část práce je zaměřena na plnění nominálních konvergenčních kritérií Českou republikou. Třetí kapitola již analyzuje připravenost ČR na vstup do eurozóny pomocí vyhodnocení cyklické a strukturální sladěnosti ČR s eurozónou. Tato kapitola také popisuje mechanismy, na jejichž základě by se ČR mohla přizpůsobit zemím eurozóny v případě vzniku asymetrických šoků. Poslední kapitola se zmiňuje o strategii, která byla dosud vytvořena za účelem zavedení eura v ČR, o přínosech a rizikách, které budou moci z tohoto kroku vyplynout, a o institucionálním zajištění přechodu na jednotnou evropskou měnu. V závěru je shrnut postoj odborníků k tématu připravenosti ČR na přijetí eura a k možným perspektivám vstupu ČR do eurozóny.
Vedoucí práce: Radek Čajka
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses