Analýza vývoje zahraničního obchodu ČR za poslední desetiletí - Urban, Jiří (2011)
Hlavním cílem této práce je analýza vývoje zahraničního obchodu České republiky v posledním desetiletí a vlivu vstupu do EU na tento vývoj. V první kapitole se nachází obecný teoretický úvod do problematiky a popis specifického významu zahraničního obchodu pro ČR. V druhé kapitole je provedena analýza toho vývoje z teritoriálního i komoditního hlediska. K této analýze je využíváno především dat Českého statistického úřadu. Třetí kapitola se věnuje obchodu ČR se čtyřmi významnými partnerskými zeměmi. V závěru práce je zhodnocen vývoj v uplynulém období, vliv vstupu do EU a nastíněny další pravděpodobné trendy.