Inovační politika jako podpora exportu Itálie - Procházka, Ondřej; Gullová, Soňa, 1954-; Klosová, Anna, 1942-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Problém italské ekonomiky posledních let je zastavení procesu ekonomického růstu, z čehož pramení krize mezinárodní konkurenceschopnosti produktivního systému. V již tak opožděném evropském vlaku je ekonomika Itálie mezi posledními vagóny. Hlavním cílem této diplomové práce je analyzovat italskou inovační politiku a její dopad na export. První kapitola popisuje pojem "inovace" a obecně uvádí inovační politiku. Druhá kapitola analyzuje současnou ekonomickou charakteristiku Itálie, abychom pochopili další záležitosti, zejména pak vývoj základních makroekonomických ukazatelů, strukturu italské ekonomiky, typologii firem a protikrizová opatření s předpovědí dalšího ekonomického vývoje. Třetí kapitola analyzuje současné hlavní rysy italské inovační politiky: výdaje na výzkum a vývoj, stejně jako na vzdělání, popisuje lidský a rizikový kapitál, patenty, vědecké publikace a technologickou platební bilanci. Zaměřuje se také na dopad finanční krize na inovační aktivitu, na roli státu v inovační politice, na její zhodnocení s ostatními evropskými zeměmi a na následující inovační strategie. Poslední čtvrtá kapitola se koncentruje na analýzu vlivu inovační politiky na export Itálie. Zaměřuje se na hlavní instituce proexportní politiky, stejně jako na současný vývoj italské komoditní a teritoriální struktury exportu. Diplomová práce zdůrazňuje, že Itálie, jako jeden z průměrných inovátorů, nedělá dost, aby se stala inovačně orientovanou ekonomikou. Italská inovační politika je však nejdůležitější nástroj na dosažení tohoto dlouhodobého cíle. Ačkoli Itálie podstoupila řadu reforem její institucionální základny nebo vzdělávacího systému, je zde stále mnoho nedostatků, např. je zde akcentovaná potřeba vyhodnocení některých starých programů a dalšího posilování inovační aktivity malých a středních podnik
Diplomová práce zřetelně ukazuje, že inovační politika je jedním z nejdůležitějších témat nejen pro Itálii, ale také pro zbytek světa.
Vedoucí práce: Soňa Gullová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses