Dealerství v automobilovém průmyslu - Broulík, Jan (2010)
Broulík si v diplomové práci dává za cíl analyzovat odvětví obchodu s osobními automobily. Soustředí se především na postavení automobilových dealerů. Mapuje současný vývoj prodeje automobilů v ČR i ve světě. Všímá si dopadů hospodářské krize na automobilky a dealery. Blíže se věnuje obchodní síti značky Škoda, na které svá zjištění demonstruje. Na základě analýzy odvětví obchodu s automobily určuje jeho specifika, která třídí na specifika vztahů dealerů s dodavateli, specifika samotného odvětví a specifika vztahů se zákazníky. Broulík hodnotí stávající blokovou výjimku a komparuje ji s právním režimem, který se má pro odvětví prodeje automobilů v ESVO uplatnit od 1. června 2013. Dochází k závěru, že současná bloková výjimka vhodněji odpovídá určeným specifikům oboru. Uzavírá však tím, že silovou převahu výrobců nad dealery ani mnoho dalších specifik odvětví není vhodné řešit prostřednictvím právní úpravy hospodářské soutěže.