Dealerství v automobilovém průmyslu - Broulík, Jan; Svobodová, Ivana, 1969-; Hesková, Marie, 1948-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2010)
Broulík si v diplomové práci dává za cíl analyzovat odvětví obchodu s osobními automobily. Soustředí se především na postavení automobilových dealerů. Mapuje současný vývoj prodeje automobilů v ČR i ve světě. Všímá si dopadů hospodářské krize na automobilky a dealery. Blíže se věnuje obchodní síti značky Škoda, na které svá zjištění demonstruje. Na základě analýzy odvětví obchodu s automobily určuje jeho specifika, která třídí na specifika vztahů dealerů s dodavateli, specifika samotného odvětví a specifika vztahů se zákazníky. Broulík hodnotí stávající blokovou výjimku a komparuje ji s právním režimem, který se má pro odvětví prodeje automobilů v ESVO uplatnit od 1. června 2013. Dochází k závěru, že současná bloková výjimka vhodněji odpovídá určeným specifikům oboru. Uzavírá však tím, že silovou převahu výrobců nad dealery ani mnoho dalších specifik odvětví není vhodné řešit prostřednictvím právní úpravy hospodářské soutěže.
Vedoucí práce: Ivana Svobodová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses