Obchodní vztahy EU a USA - Dufková, Gabriela (2011)
Cílem bakalářské práce Obchodní vztahy EU a USA je analyzovat vzájemný obchod těchto států, zhodnotit jeho vývoj od počátku nového tisíciletí do současnosti a porovnat situaci před světovou hospodářskou krizí a po ní. V první kapitole se autorka zaměřila na zapojení těchto subjektů do světového obchodu a jejich obchodní politiku. V kapitole druhé již analyzuje jejich vzájemný obchod -- nejprve rozebírá právní základ obchodních vztahů, vývoj vzájemné bilance, dále pak obchod se zbožím, službami a kapitálem a nakonec se snaží odhadnout předpokládaný vývoj vzájemných vztahů. Poslední kapitola je věnována analýze obchodu těchto zemí s dalšími důležitými aktéry světového obchodu, Čínou a Ruskem.