Proces zapojení ČR do společné obchodní politiky EU - Pražáková, Marta (2011)
Tato bakalářská práce je o ČR a jejím postavení ve Společné obchodní politice Evropské unie. V úvodu práce je popsána historie EU od jejího počátku až do dnešní doby. Další část se zabývá cly a tarifními a netarifními nástroji. V druhé kapitole se píše o vnitřním trhu EU a jeho svobodách volného pohybu. EU je rovněž obchodním partnerem nejen svým členským státům, ale i třetím zemím. Proto jsou zde jmenovány obchodní partneři EU a zmíněna je i konkurenceschopnost EU. ČR jako člen EU je prezentována v poslední kapitole. Součástí je komoditní a teritoriální struktura zahraničního obchodu ČR. Je zde také popsána a srovnána zahraničně-obchodní politika ČR před a po vstupu do EU. Jsou použita data z Českého statistického úřadu. Zmíněni jsou i čeští výrobci a producenti, a to jak mohou být chráněni EU a jak jsou české výrobky konkurenceschopné.