Úloha šeků v mezinárodním platebním styku - Kořínková, Eliška; Černohlávková, Eva, 1936-2016; Nejedlý, Michal, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Bakalářská práce na téma Úloha šeků v mezinárodním platebním styku je rozdělena do pěti kapitol. První kapitola se věnuje nadefinování základních pojmů a institutů, které jsou se šeky spjaty. Tématem druhé kapitoly je rozdělení světa na dvě oblasti s navzájem odlišnou právní úpravou šeků. Zmíněny jsou právní akty platné v těchto oblastech. Dále jsou zde uvedeny státy spadající do jednotlivých oblastí. Třetí kapitola zahrnuje historické hledisko. Nejdříve je popsán vývoj směnky, poté vývoj šeku. Čtvrtá kapitola se zabývá četností používání šeku. Pozornost je zaměřena na srovnávání nástrojů bezhotovostního platebního styku ve vybraných zemích zastupujících oblasti vymezené v druhé kapitole. Data pro tuto část pocházejí z Bank for International Settlements a Evropské centrální banky. Poslední kapitola je věnována šeku na území České republiky. Součástí je historické hledisko, současná pozice šeku mezi ostatními instrumenty bezhotovostního platebního styku a průzkum sazebníků bank působících v ČR.
Vedoucí práce: Eva Černohlávková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses