Výkaznictví DPH ve vnitrounijním obchodě - Maslova, Natalya; Sato, Alexej, 1952-; Stacha, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Diplomová práce se zabývá problematikou daně z přidané hodnoty v kontextu vnitrounijních obchodních operací a v návaznosti na popis prvků systému DPH se věnuje problematice podvodné činnosti v oblasti DPH v Evropské Unii. Cílem práce je přehledně vysvětlit princip DPH s teoretického hlediska, ukázat praktické příklady některých častých typů intrakomunitárních transakcí a nakonec rozkryt problematiku podvodné činnosti s popisem opatření EU a jednotlivých členských států v boji proti podvodům. V části věnované samotnému systému DPH je jednak podan chronologický přehled harmonizace DPH, a jednak jsou popsány základní prvky systému DPH a nejčastěji se vyskytující vnitrounijní obchodní operace z hlediska DPH. V části věnované trestné činnosti v oblasti DPH jsou rozkrytá následující témata: - principy fungpvání základních podvodných schémat, - statistika a způsoby měření obejmu podvodů v EU - činnost Evropského soudního dvora v řešení případů karuselových podvodů, - opatření EU v boji proti podvodům, - opatření ČR v boji proti podvodům, - několík rad, jak se nestát součástí podvodného schémata.
Vedoucí práce: Alexej Sato
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses