Posúdenie prínosnosti prijatia jednotnej európskej meny euro na príklade Slovenska a Slovinska - Galajdová, Mária (2011)
Cieľom práce je zhodnotiť vplyvy jednotnej meny euro na Slovensko a Slovinsko. Ako podklad k záverečnej analýze výhod a nevýhod slúži prvá časť zameraná na pripravenosť oboch krajín v oblasti reálnej a nominálnej konvergencie, taktiež zhodnotenie plnenia kritérií optimálnej menovej oblasti. Je skúmaná hospodárska situácia po prijatí eura v oblasti zahraničného obchodu, priamych zahraničných investícií, ekonomického rastu a konkurencieschopnosti. Pre lepšie posúdenie vplyvu eura sú krajiny z hospodárskeho hľadiska porovnávané s Českou republikou. K záverom práce patrí uvedenie a kvantifikovanie výhod a nevýhod eura pre obe skúmané krajiny.