Vplyv prebiehajúcej ekonomickej krízy na proces menovej integrácie v Európe - Vojtovičová, Anna (2011)
Cieľom tejto bakalárskej práce s názvom "Vliv probíhající ekonomické krize na proces měnové integrace v Evropě" je určiť, do akej miery sa súčasné finančné a ekonomické problémy, ktorým európske štáty musia čeliť v dôsledku globálnej finančnej krízy, odrazili na smere európskej menovej integrácie. Aby tak mohlo byť učinené, je potrebné opísať doterajší priebeh tejto integrácie a kroky a rozhodnutia, ktoré viedli k vzniku menovej únie a spoločnej meny. Zároveň bude analyzovaná globálna finančná kríza, jej príčiny, následky a dopad na Európu. Táto kríza a hospodárske problémy ňou spôsobené prispeli k vypuknutiu dlhovej krízy v Európe, ktorá viedla k tomu, že niektoré štáty sa dostali do situácie, keď im musela byť poskytnutá finančná výpomoc zo strany EÚ. V závere tejto práce budú spomenuté opatrenia prijaté zo strany EÚ, ktoré by mali viesť k stabilizácii situácie a zabrániť, aby sa v budúcnosti zopakovala. Zároveň stručne načrtnem možný budúci vývoj menovej únie.