Zvláštnosti podnikatelského prostředí města Šanghaj s přihlédnutím ke Světové výstavě EXPO 2010 - Šimůnek, Martin (2011)
Šanghaj je hospodářským srdcem v současnosti již druhé největší ekonomiky světa. Tato bakalářská práce pojednává o šanghajském podnikatelském prostředí, přičemž jsou zvláště zohledněna tamní specifika a vypíchnuty odlišnosti od zbytku Čínské lidové republiky. Práce je tak analýzou několika konkrétních podnikatelských podmínek, a to ekonomických, investičních, politicko-právních, technologických a kulturně sociálních. Dále je rozebrán vývoj města a jeho postupná transformace ve finanční a obchodní centrum Asie. Šanghaj je zde průběžně zasazována do celkového kontextu Číny, čímž chce autor poukázat na nesmírnou důležitost místního hospodářství pro národní ekonomiku. Na základě Světové výstavy Expo 2010 je posléze demonstrována snaha Šanghaje stát se globální metropolí a ukázat se jako nejvhodnější místo pro zahraniční investice v celé Číně. Z toho vyplývá dílčí cíl práce -- odkrýt důvody pro pořádání výstavy a zhodnotit její důsledky pro samotné město, region a celou Čínu.