Úloha státu v procesu otevírání ekonomiky ČR po roce 1990 - Sluková, Zuzana (2011)
Bakálářská práce se zabývá otevíráním československého (později českého) trhu a úlohou státu v tomto procesu. V první části shrnuje úlohu státu v ekonomice a možnosti, jak může stát působit na ekonomické dění. Dále se práce věnuje základním krokům procesu transformace a popisuje jednotlivá opatření, jež bylo při otevírání ekonomiky nutné podniknout. V poslední části práce shrnuje efekty a dopady procesu transformace a otevření české ekonomiky na zahraničně obchodní vztahy a na vývoj mezinárodního obchodu České republiky. Závěrečná kapitola se také zabývá členstvím země v Evropské unii a s tím spojeným změnám, jež musely být v české ekonomice provedeny.