Obchodní spolupráce mezi Českou republikou a Saúdskou Arábií - Šmotková, Marie; Müllerová, Františka, 1948-; Korandová, Jiřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Cílem mé diplomové práce je představit Saúdskoarabské království jako významného potenciálního obchodního partnera pro české subjekty, a to na základě komplexního a objektivního rozboru faktorů, které by mohly vzájemnou spolupráci ovlivnit. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. V první z nich se zabývám obecnou charakteristikou Saúdské Arábie, tj. demografickými a geografickými údaji, administrativním členěním, historií a politicko-právním prostředím. Druhá kapitola je věnována ekonomické charakteristice země a soustředím se v ní na vývoj makroekonomických ukazatelů, jednotlivé sektory hospodářství, finanční sektor, zahraniční obchod a investiční klima. Třetí část je zaměřena na obchodní spolupráci mezi ČR a Saúdskou Arábií s důrazem na vývoj vzájemných vztahů, obchodní bilanci a specifika vstupu českých subjektů na saúdský trh včetně analýz SWOT, PESTLE a informací o firmách, které se na tomto trhu již prosadily. Poslední kapitola se týká kulturních odlišností a zmiňuji se v ní o Hofstedeho kulturních dimenzích, postavení žen, hodnotách ve společnosti a samotném obchodním jednání.
Vedoucí práce: Františka Müllerová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses