Změny na trhu námořní kontejnerové přepravy vyvolané světovou hospodářskou krizí - Řídký, František (2011)
Tématem diplomové práce je námořní kontejnerová přeprava. Konkrétně se zabývá změnami na trhu vyvolanými hospodářskou krizí, která postihla světovou ekonomiku v roce 2008. První, teoretická část práce se zabývá charakteristikou námořní dopravy a jejím členěním. Dále pak historií a vývojem kontejnerizace a také mezinárodními organizacemi, které mají vliv na rozvoj námořní dopravy. V druhé části je zmapován vývoj na trhu námořní kontejnerové přepravy v posledních letech a to hlavně dopady světové hospodářské krize. Podstatná část je věnována opatřením, která museli učinit rejdaři a zasílatelé v reakci na vývoj na trhu.