Podpora projektů vývoje a výzkumu s užitím veřejných prostředků EU - Matús, Eduard (2011)
Inovace představují jeden ze stěžejních pilířů strategie Evropa 2020, jenž určuje směřování Evropské unie pro druhou dekádu 21. století. Inovování je jedním z možných nástrojů zvyšování konkurenceschopnosti firem a v důsledku i celé ekonomiky jednotlivých států. Je v nejvyšším zájmu, aby tato konkurenceschopnost zůstala dlouhodobě udržitelná. S ohledem na tyto skutečnosti se autor v práci zabývá otázkou, zda je možné pomocí inovačních projektů dlouhodobě udržet firmu konkurenceschopnou. Na příkladech projektů tří výrobních firem porovnává autor přístup firem k řízení celého inovačního procesu a míru s jakou ovlivnily tyto projekty konkurenceschopnost sledovaných společností. Z provedené vicekriteriální analýzy autor vyvozuje závěr, že pouze pomocí opakování inovačních procesů lze dlouhodobě získat konkurenční výhodu.