Úloha suverénnych fondov v medzinárodných investičných aktivitách - Baluchová, Daniela; Černohlávková, Eva, 1936-2016; Kotková, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Práca sa zaoberá rastúcim významom suverénnych fondov v medzinárodných investičných aktivitách. Zahrňuje definíciu pojmu suverénny fond, históriu vzniku, prehľad najvýznamnejších fondov ako aj pôvod bohatstva suverénnych fondov. Zatiaľ čo prvé suverénne fondy vznikli pred viac ako päťdesiatimi rokmi, svoj ekonomický rozmach zažívajú až v poslednom období, obzvlášť v čase finančnej krízy. V práci sa bližšie rozoberá dopad finančnej krízy na zmenu postavenia suverénnych fondov vo svetovej ekonomike. Napriek významným pozitívnym efektom prítomnosti suverénnych fondov na kapitálových trhoch, vznikajú obavy ohľadne politickej motivácie suverénnych fondov investovať do strategických odvetví iných krajín na úkor ekonomických cieľov. Práca analyzuje potenciálne prínosy a riziká sprevádzajúce investičnú aktivitu suverénnych fondov. Je zrejmé, že problematika netransparentnosti suverénnych fondov vyžaduje prijatie opatrení na multilaterálnej úrovni, aby sa predišlo protekcionismu.
Vedoucí práce: Eva Černohlávková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses