Exportní potřeby malých a středních podniků versus podpora státu - Erbenová, Jana; Taušer, Josef; Černá, Iveta, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Vývoz je pro tak malou a otevřenou ekonomiku, jakou je Česká republika, jedním z klíčových faktorů růstu. Malé a střední podniky zase tvoří jeden z nejdůležitějších prvků stability hospodářství. Stát by proto měl zkoumat a naplňovat exportní potřeby těchto podnikatelů. Státní podpora už je totiž dnes nutností. Malé a střední podniky podporuje většina vyspělých ekonomik. Opomíjení tohoto faktu by tak mohlo vést ke snížení konkurenceschopnosti tuzemských subjektů. Předkládaná práce se tak zabývá vývozními potřebami těchto podniků a srovnává je s nabídkou státní podpory exportu. Teoretická část definuje tuto podnikatelskou kategorii, popisuje rámec pro poskytování podpory a zkoumá vliv exportu na českou ekonomiku. Praktická část potom popisuje jednotlivé nástroje proexportní politiky a na základě průzkumů analyzuje potřeby českých exportérů. Poslední část práce porovnává státní podporu exportu v ČR a v zahraničí. Nedílnou součástí jsou i doporučení na zlepšení státní podpory exportu malých a středních podniků.
Vedoucí práce: Josef Taušer
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses