Námořní doprava v mezinárodním obchodě - Svobodová, Klára (2011)
Diplomová práce popisuje úlohu námořní dopravy v mezinárodním obchodě. Pojednává o její historii, důležitých dokumentech používaných v rámci přepravních operací, potřebných smlouvách a námořních institucích. Z hlediska moderních trendů námořní přepravy je v práci vyzdvižena kontejnerizace a aktuální podoba námořního trhu, který zasáhla světová finanční krize. Práce pojednává o současných trendech námořní přepravy, její výzvách a výstrahách a podrobněji se zaměřuje na asijský kontinent, resp. Čínu. Součástí je i pohled do budoucna a snaha odhadnout vývoj v příštích deseti letech.