Význam investičního ratingu a mezinárodních ratingových agentur pro stabilitu na mezinárodních finančních trzích - Kotková, Jana; Kalínská, Emilie, 1943-2012; Čajka, Radek, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Ratingové agentury hrají klíčovou roli na kapitálových trzích. Tím, že vydávají ratingy, vyjadřují svůj názor na budoucí bonitu jednotlivých dlužníků a snižují tak všudypřítomnou informační asymetrii. V nedávné době se ratingové agentury dostaly do role jednoho z viníků finanční krize. Mnozí odborníci tvrdí, že ratingy tranší strukturovaných finančních nástrojů (zajištěných subprime hypotékami) byly neopodstatněně vysoké, snižování ratingových známek příliš pomalé a všeobecně integrita ratingové procesu zpochybněna vlivem několika střetům zájmu se kterými se agentury potýkají. Nicméně, v této diplomové práci zastávám a obhajuji názor, že se ratingové agentury dostaly do této pozice díky externím vlivům, nikoliv vlastním činům. Masivní regulatorní využití ratingu, rychlý růst trhu se strukturovanými finančními nástroji, přílišná závislost na ratingu a všeobecná neznalost významu ratingu jako takového jsou dle mého názoru skutečnými příčinami.
Vedoucí práce: Emílie Kalínská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses