Vliv ekonomické krize na podnikatelské aktivity společnosti ČSA - Šemberová, Jana (2011)
Diplomová práce pojednává o účetních a hospodářských výsledcích národního leteckého dopravce České republiky společnosti České aerolinie, a.s. (dále jen ČSA) a vlivu globální ekonomické krize na leteckou dopravu. Tato krize zasáhla v letech 2008--2009 prakticky všechna ekonomická odvětví, včetně oboru letecké dopravy. Hlavním cílem diplomové práce je zhodnocení protikrizových opatření přijatých ve společnosti ČSA v posledních 5 letech a jejich dopadu na hospodaření firmy, zejména na provozní zisk společnosti, resp. provozní ztrátu, která v roce 2009 dosáhla 3,7 mld. Kč. Práce je rozčleněna do třech kapitol. První kapitola je věnována základní charakteristice společnosti ČSA. Konkrétně se jedná o historický vývoj společnosti, rozvoj dopravní sítě a současné postavení společnosti ČSA na leteckém trhu. Druhá kapitola se zabývá provozní a hospodářskou situací společnosti ČSA. Obsahem třetí kapitoly jsou restrukturalizační aktivity společnosti ČSA a pokusy o její ozdravění.