Sudetští Němci a jejich vliv na cestovní ruch v příhraničí České republiky - Vacíková, Lucie (2011)
Práce se zabývá německou menšinou na českém území a jejím vlivem na rozvoj cestovního ruchu. V první kapitole je popsána historie německého obyvatelstva na českém území. Druhá kapitola se věnuje německým turistickým organizacím a dalším subjektům působícím v oblasti cestovního ruchu. Třetí kapitola je zaměřena na region Liberecka a sleduje tamní aktivity německého obyvatelstva spojené s cestovním ruchem. V poslední kapitole jsou popsány současné aktivity, které navazují na sudetoněmecké turistické tradice na Liberecku.