Mezinárodní železniční doprava karga - Matúš, Libor (2011)
Tato práce se zabývá mezinárodní železniční přepravou zboží. V první kapitole je mezinárodní přeprava představena jako celek, její historie, i současná situace.V druhé kapitole je velmi významný prostor věnován železniční přepravě zboží v rámci Evropské unie, a to především Bílé knize Evropské komise a jejímu dokumentu, který se nazývá "Evropská dopravní politika pro rok 2010: čas rozhodnout". V další kapitole je rozebrána situace na přepravním trhu se zbožím na české železnici. V závěrečné praktické části je provedena analýza Mezinárodních svazových tarifů a a návrh nového řešení těchto tarifů, které by mělo vést ke zvýšení konkurenceschopnosti mezinárodní železniční přepravy na společném evropském trhu.