Využití značených turistických tras pro podporu cestovního ruchu - Drábová, Martina (2011)
Tato bakalářská práce se zabývá zlepšením kvality pěší turistiky v České republice, a potažmo i cestovního ruchu. Cílem práce je navrhnout moderní pěší turistickou trasu jako komplexní balíček služeb. To znamená, že bude propojena s odpovídající dopravní, ubytovací a stravovací infrastrukturou a povede přes turisticky atraktivní místa. Jako předloha pro tuto trasu slouží stezka Rheinsteig, která již několik let úspěšně funguje v Německu. První kapitola je zaměřena na popis vývoje a současného stavu pěší turistiky v České republice a Německu. Druhá kapitola se zabývá srovnáním české a německé turistiky a turistů. Ve třetí kapitole je vybrána vhodná stezka pro modernizaci a popsány její jednotlivé etapy z hlediska infrastruktury a atraktivit. V poslední kapitole jsou navržena opatření, která by měla být přijata pro další rozvoj trasy. Bakalářská práce může posloužit Klubu českých turistů při realizaci modernizace českých pěších turistických tras. Pokud se tato první trasa osvědčí, mohou být navrženy další i v jiných regionech.