Analýza vysledků komunálních voleb - Bartošková, Lucie (2011)
V roce 2010 se v České republice konaly volby do zastupitelstev obcí. Tato práce aplikuje některé poznatky z teorie společenského výběru a teorie her na výsledky předvolebních průzkumů a výsledky voleb v Praze a v Jihlavě. Nejprve jsou na výsledky průzkumů aplikovány metody přepočtu hlasů na mandáty a pro výsledné rozdělení mandátů jsou spočteny indexy vyjadřující hypotetickou sílu ve vyjednávání o koalicích. Dále jsou analyzovány výsledky voleb, je provedeno srovnání s předchozími volebními obdobími a s předvolebními průzkumy. Vyjednávací síla vyjádřená pomocí indexů je konfrontována s výsledky reálných vyjednávání politických stran o koalicích.