Vliv přímých zahraničních investic na rozvoj Olomouckého kraje. Analýza dopadu PZI na vybranou firmu v regionu. - Marek, Jakub; Klosová, Anna, 1942-; Dúbravská, Pavla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Závěrečná práce se zaměřuje na problematiku přímých zahraničních investic proudících do České republiky a na jejich dopady na výkonnost ekonomiky Olomouckého kraje a vybrané firmy v regionu. V první části práce je shrnuta teorie PZI s jejich základním členěním a možnými dopady na hostitelskou ekonomiku. Dále je diskutován historický vývoj PZI v ČR spolu s představením systému podpory jejich přílivu. Aplikační část práce se věnuje ekonomickému postavení, struktuře PZI a investičnímu prostředí Olomouckého kraje a analyzuje vliv PZI na vývoj vybraných makroekonomických ukazatelů. Poslední kapitola vyhodnocuje vstup zahraničního investora do vybrané firmy v regionu z hlediska nastalých kvalitativních změn v organizační struktuře a ekonomické výkonnosti firmy a přínosů pro kraj.
Vedoucí práce: Anna Klosová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses