Důchodový systém v ČR a jeho další perspektivy - Řežábková, Pavla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Kaczor, Pavel; Humhalová, Miroslava (2011)
Práce se zabývá důchodovým systémem České republiky, jeho chystanou reformou a zkoumá adaptabilitu lidí na navrhovaný typ změny. V teoretické části práce je nastíněna daná problematika: vliv demografických faktorů na stávající penzijní systém, způsoby financování důchodového systému se zaměřením na financování průběžné a fondové, formy penzijních systémů ve světě, objasňují se důvody a cíle důchodové reformy a shrnuje současný návrh reformy spolu s komentářem ohledně jeho sporných bodů a pozitiv. Praktická část, založena na datech získaných dotazníkovým šetřením, zkoumá vztah specifických faktorů (věku, vzdělání, výše příjmu atd.) a ochoty spořit si nad povinný rámec odvodů další peníze na důchod. Zjišťuje se také vztah těchto faktorů na rozhodování o přechodu do navrhovaného fondového pilíře. V závěru práce následuje zhodnocení potenciální úspěšnosti reformy.
Vedoucí práce: Pavel Kaczor
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2011
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2011
Keywords: daňové systémy; důchodové systémy; důchodové reformy; management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; tax systems; pension systems; pension reforms; bachelor's theses