Možnosti integrace zemí Západního Balkánu do Evropské unie - Trajkovska, Ljupka (2011)
Hlavním cílem této diplomové práce je zhodnotit perspektivy členství jednotlivých zemí západního Balkánu v Evropské unii. Západní Balkán zahrnuje následující země: Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Chorvatsko, Kosovo, Makedonie a Srbsko. Hlavním cílem první kapitoly je definovat a vysvětlit vzájemné vztahy mezi Evropskou unií a zeměmi západního Balkánu od konce studené války do současnosti, a to na základě jejich dosavadních výsledků. Obsahem druhé kapitoly je charakteristika hlavních specifik politické a ekonomické situace v jednotlivých zemích západního Balkánu a politika rozšiřování EU. Byl kladen důraz na Kodaňská kritéria a na některé důležité komponenty stabilizačního a asociačního procesu (zejména na stabilizační a asociační dohody a předvstupní pomoc EU jednotlivým zemím). V poslední kapitole jsem se věnovala budoucímu vývoji a možnosti členství jednotlivých zemí západního Balkánu v EU, na základě hodnocení výsledků, kterých jednotlivé země dosáhly podle nejnovější zprávy Evropské komise o pokroku kandidátských zemí pro vstup do EU.