Využití teorie her a metody reálných opcí v investičním rozhodování - Kuchina, Elena; Dlouhý, Martin, 1970-; Rada, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Tato práce ukazuje nový přístup ohodnocování investičních projektů za podmínek nejistoty, který spočívá ve sjednocení metody reálných opcí a základních principů teorie her. Aplikace teoretických východisek "opční hry" je ukázána na ilustračním příkladu představujícím dvouúrovňovou hru. Řešení příkladu porovnává hodnotu investičního projektu pro variantu, kdy investice do výzkumu a vývoje není uskutečněna oproti variantě, kdy je investice provedena, přičemž ve druhém případě se zároveň rozlišují dvě možnosti, a to zdali výsledky výzkumu a vývoje budou proprietární nebo sdílené. Předkládaná práce poukazuje na to, že při hodnocení investičních projektů by kromě standardní NPV hodnoty měla být vzata v úvahu také hodnota flexibility a hodnota strategického efektu, přičemž tyto dvě složky disponují antagonistickým charakterem. V rámci řešení ilustračního příkladu je pro různé případy ukázán rozklad hodnoty investičního projektu na jednotlivé složky.
Vedoucí práce: Martin Dlouhý
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses