Cross-docking ako distribučná metóda - Švehlová, Zuzana (2011)
Súčasné logistické reťazce musia byť navrhnuté tak, aby sa vyrovnali s krátkymi životnými cyklami výrobkov, vysokou obrátkovosťou zásob, nízkou mierou predvídateľnosti atď. Na trhoch sa menia podmienky pre presnosť, spoľahlivosť a pružnosť dodávok, a preto je nutné hľadať nové alternatívne metódy, ktoré umožňujú zvyšovať efektivitu, udržať konkurencieschopnosť a pritom spĺňať požiadavky a potreby odberateľov. V mojej práci sa preto zameriavam na distribučnú metódu cross-docking. V prvej časti práce popisujem princípy fungovania cross-dockingu v distribúcii, uvádzam jednotlivé typy cross-dockingu a detailnejšie charakterizujem predpoklady a podmienky, za ktorých by mala byť táto metóda zavedená, aby jej využitie prinieslo požadované výsledky. Práca ďalej obsahuje analýzu postavenia cross-dockingu v súčasných podmienkach a uvádza niekoľko typov reťazcov fungujúcich na pull princípe, ktoré v určitom bode reťazca túto distribučnú metódu využívajú. Na základe uvedených príkladov následne rozoberám súčasné možnosti a problémy uplatnenia cross-dockingu u obchodných spoločností a u výrobcov.