Markovské procesy a jejich řešení v MS Excel - Löw, Alexandr (2011)
Markovské procesy jsou stochastické procesy modelující chování jednotek, které není pevně dané. Známe pouze pravděpodobnosti s jakými tyto jednotka přecházejí mezi jednotlivými stavy. Analýza těchto procesů je z velké části založena na násobení matic, což může být, zvláště u většího počtu stavů, při ručním výpočtu složité a časově náročné. Proto jsou tyto výpočty prováděny za pomocí počítačů. Cílem této práce je zpracování aplikace, která by v prostředí MS Excel tyto výpočty realizovala a uživateli pak v přehledné formě prezentovala výsledky. Tato aplikace analyzuje jak absorpční, tak i regulární markovské řetězce. Aplikace je primárně určena pro použití při výuce stochastických modelů.