Markovské procesy a jejich řešení v MS Excel - Löw, Alexandr; Kořenář, Václav, 1944-; Šindelářová, Irena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Markovské procesy jsou stochastické procesy modelující chování jednotek, které není pevně dané. Známe pouze pravděpodobnosti s jakými tyto jednotka přecházejí mezi jednotlivými stavy. Analýza těchto procesů je z velké části založena na násobení matic, což může být, zvláště u většího počtu stavů, při ručním výpočtu složité a časově náročné. Proto jsou tyto výpočty prováděny za pomocí počítačů. Cílem této práce je zpracování aplikace, která by v prostředí MS Excel tyto výpočty realizovala a uživateli pak v přehledné formě prezentovala výsledky. Tato aplikace analyzuje jak absorpční, tak i regulární markovské řetězce. Aplikace je primárně určena pro použití při výuce stochastických modelů.
Vedoucí práce: Václav Kořenář
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses